Conduce gradinite in Norvegia, castiga mii de euro/luna, dar isi creste copiii in Romania. "Occidentul l-a ucis pe Dumnezeu"

×
Codul embed a fost copiat

COPIII NORVEGIEI, episodul 4. Peste 15 mii de romani au vazut in Norvegia o a doua sansa. Dupa izbucnirea crizei economice, multi dintre ai nostri au plecat din tara catre statele din nord, atrasi de conditiile de trai de acolo.

Unii dintre ei s-au lovit insa de bariere culturale greu de inteles si de acceptat, pentru un est european. Demersul Stirilor ProTv, prin care incercam sa intelegem diferentele culturale dintre romani si norvegieni, merge mai departe. Astazi, cunoastem un roman care castiga din educatia copiilor norvegieni, dar care a ales sa-i creasca pe ai lui acasa, pe malul Oltului.

Oslo, centrul orasului. O dimineata de sambata si o cladire construita acum aproape o suta de ani. George Alexander vine la munca. A ajuns in Norvegia acum mai bine 20 de ani si s-a specializat in managementul educational. Conduce 2 gradinite si raspunde de confortul, siguranta si educatia a peste 150 de copii. Pe un raft stau insirate salopetele copiilor pline de noroi.

"Aici, copiii au libertate deplina sa se tavaleasca, sa faca ce vor. Parintii vin si le strang doar in pungi. Toate astea astea se dau in punga. Aici se spune ca nu exista vreme rea. Exista haine rele. Copiii au voie sa faca orice. Sa se tavaleasca prin balti, sa faca orice. Deci este copilarie. Atitudinea asta exista aici. La noi ar fi ca te murdaresti...aici atitudinea asta e gresita."

Citește și
Copiii Norvegiei
"M-am infipt ca un miel in haita de lupi". Povestea romanilor care au apelat la Barnevernet si acum isi vad copilul 8 ore/an
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Ne-a primit in gradinita intr-o zi in care copiii erau liberi. Spune ca norvegienii sunt pretentiosi, vor intimitate si ar fi deranjati de prezenta unei camere de filmat printre copii. Iar asta i-ar crea probleme. Mai ales acum dupa ce a devenit cunoscut. Cand a aflat de cazul Bodnariu, familia care a ramas fara cei 5 copii luati de autoritatile norvegiene, a luat atitudine. Le-a scris parlamentarilor norvegieni si le-a cerut sa modifice legea. Asta i-a adus un grad de celebritate iar presa a scris despre el. Considera ca Protectia copilului a exagerat.

"Interesul suprem al copiilor este sa creasca in familiile lor. Ori acest lucuru nu este respectat tot timpul de Barnevernet. Deci este un abuz. Foarte multi copii au fost preluati inainte de a se incerca o consiliere a parintilor si nici nu s-a respectat prezumtia de nevinovatie a parintilor. Este complet gresit. Si noi am rugat parlamentul sa ne ajute."

Are 2 copii, unul nascut in Norvegia, ambii cu cetatenie norvegiana. Ar putea sa ii creasca si scoleasca aici, in gradinitele pe care le conduce. A ales sa-i creasca in Romania.

"Aici este o carte in care ei invata cuvinte norvegiene pentru ca vreau sa invete si engleza, si norvegiana. Daca as fi facut invers, daca i-as fi invatat romana dupa aceeasi metoda ar fi fost trist. De asta va spuneam ca este ceva normal sa invete romana."

George Alexander este si scriitor. Cand nu e in gradinita il gasesti intr-un club al scriitorilor. Traieste de 20 de ani aici dar in scrierile sale critica de multe ori sistemul si statul norvegian.

"Eu am hotarat impreuna cu sotia mea sa ne crestem copiii in Romania. De ce? Pentru ca eu cred in Romania...lasati asta... Spuneti ca pentru ca nu vreau ca ai mei copii sa fie niste desradacinati. Eu vreau sa creasca in limba si cultura poporului roman. Occidentul L-a ucis pe Dumnezeu. Sunt multe valori care sunt calcate in picoare iar eu nu pot sa fiu de acord cu asta. S-a ajuns la o situatie de necrezut. Toate valorile din societatea asta se adapteaza dispozitiilor omului de pe strada si nu invers."

Aeroportul Otopeni. O seara de vineri. A trecut ceva vreme de cand Maria si Edi nu si-au mai strans tatal in brate. Maria s-a nascut in Oslo. Face naveta intre Romania si Norvegia. Vine o data pe luna aici si toate concediile si le petrece acasa, cu familia.

A doua zi i-am regasit pe malul Oltului, in curtea casei pe care au ridicat-o in Calimanesti. Ne prezinta avantajele pe care Romania le are in fata Norvegiei.

"E aerul curat, e clima. Pe cuvantul meu, in Norvegia mi-e dor de soare. Sunt zile, saptamani cand nu vezi soarele. E intunecat asa. E ceata. Plus de asta. Mie imi place sa ma uit noaptea la stele... acolo nu vezi niciodata stelele. Asa e la polul nord. Sunt zilele cand totul e alb. Cand e lumina aia puternica si in general nu se vad stelele."

Au imprumutat din sistemul norvegian multe. In primul rand le dau copiilor libertate. Mama are diploma de psiholog. Nu profeseaza. Se ocupa de copii. Si ea a trait in Oslo cativa ani. Dupa nasterea Mariei si-a facut bagajele si a venit acasa.

Acolo conduce 2 gradinite si cunoste bine sistemul de invatamant. Spune ca, in Norvegia, copiii au multa liberatate. Dar carte prea multa nu fac. In plus, sustine ca Norvegia a ajuns un fel de babilon, cu oameni veniti din toata lumea. Multi copii nu cunosc limba si e greu sa faci performanta la ore.

"Eu am lucrat in scolile si gradinitele norvegiene si imi dau seama de niste realitati. Scoala romaneasca este una dintre cele mai bune scoli. Ganditi va ce s-ar intampla daca am fi trimis-o pe ea la scoala in care 98 la suta erau copii de alte origini care nici macar nu vorbesc norvegiana.”

In balanta pentru Romania au mai atarnat aerul, mancare, limba si legatura cu familia.

A ales sa munceasca printre straini pentru bani. Salariul unui angajat in pozitia lui poate sa porneasca de la 7-8 mii de euro pe luna. A trebuit sa renunte la numele romanesc.

"Eu mi-am luat numele dupa mama. Alexandra. Deci am ajuns sef acolo si nimeni nu putea sa imi pronunte numele. Brobana Gheorghe. Mi-au adus diploma de la facultate de 3 ori scrisa gresit. "

Asa ca de cativa ani se numeste George Alexander. Acum, familia Alexander apare in statici in randul romanilor care s-au intors acasa. Spera ca intr-o buna zi sa se intoarca si el. Viseaza sa stea pe malul Oltului sa scrie si sa-si vada copiIi cum cresc, departe de Norvegia."

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Diferenta dintre sistemul romanesc si cel norvegian, vazuta prin ochii unei romance, psihiatru, care lucreaza cu Barnevernet
Diferenta dintre sistemul romanesc si cel norvegian, vazuta prin ochii unei romance, psihiatru, care lucreaza cu Barnevernet

COPIII NORVEGIEI. EPISODUL 3 Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Asa vad Norvegia romanii care au ales sa traiasca acolo. In acest moment sunt peste 15.000 de conationali in Tara Fiordurilor.

"M-am infipt ca un miel in haita de lupi". Povestea romanilor care au apelat la Barnevernet si acum isi vad copilul 8 ore/an

COPIII NORVEGIEI, EP. 2. Norvegia nu stie ce inseamna criza economica. Nu face parte din Uniunea Europeana si isi sustine economia in mare parte din petrol. Este tara in care oamenii castiga bine.

Alex Dima, interviu cu reprezentantii Barnevernet. Cum se traduce
Alex Dima, interviu cu reprezentantii Barnevernet. Cum se traduce "le-am mai dat cate o palma" in sistemul norvegian

COPIII NORVEGIEI, EP. 1. "Ne vrem copiii acasa!" - este strigatul disperat al familiei Bodnariu, care se aude tot mai tare dintr-un satuc uitat de lume, din Norvegia.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.